Om mig

Presentation

Jag heter Göran Kvick och är född i Karlskoga i kanten av Kilsbergen, numera bosatt i Göteborg. Under min uppväxt tillbringade jag en hel del av min tid i naturen (var den nu börjar). Troligen är det detta som gör att jag känner ett stort behov av att så ofta som möjligt lämna den bullriga och stressiga storstaden bakom mig för vistelse i skogarna runt Göteborg, på senare tid även i skärgården. Jag njuter av att känna naturens krafter i form av regn, snö och blåst eller att uppleva en stilla sommarmorgon då solen sakta stiger över horisonten och jagar bort morgonens dimmor. Jag har under många år haft kameran med mig på mina utflykter och under senare tid har det ofta varit målet med utflykterna. Att försöka fånga dramatik och skönhet för att med hjälp av bilderna få de oinvigda att se lite av vad vår natur har att erbjuda för den som är beredd att ta för sig.

Mitt fotointresse har också gjort att jag har blivit aktiv inom amatörfotorörelsen. Jag är medlem och kassör i Fotografiska Föreningen i Göteborg (FFG)www.fotografiska.org samt styrelsemedlem och webbansvarig för Västra Sveriges Fotoklubbar (VSF)www.vastrasverigesfotoklubbar.se . VSF organiserar fotoklubbar i västra Sverige och är en underavdelning till Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)www.rsf-fotoklubbar.org .VSF har i dag drygt 40 medlemsklubbar.

Motiv

Motiven har växlat genom åren men vissa är ständigt återkommande nämligen följande:

  • Landskap, företrädesvis fotograferade före solens uppgång då det enligt mig är det bästa och mest varierande ljuset. Landskapsfoto kan upplevas som en väldigt avslappnad form av fotografering men det kan ofta bli ganska stressigt pga av det snabbt skiftande ljuset.
  • Däggdjur, här har rådjur dominerat och jag får ett återfall varje år då jag koncentrerar mig på att få ännu bättre rådjursbilder. Under 2010 har 2 nya arter dykt upp bland mina motiv nämligen vildsvin och dovhjort.  Älg är också ett motiv som jag gärna återkommer till.
  • Fåglar, kan jag aldrig sluta fotografera och det är alltid spännande att fånga en art som man inte tidigare har fotograferat. Dock försöker jag göra mer av motiven än bara ”artbilder”. Det skall helst vara en tilltalande ljus och omgivning.
  • Närbilder, är något jag tycker mycket om tyvärr har jag inte hunnit med det i den omfattning jag skulle vilja men det kommer säkert bättre tider.

Filosofi

Det har under senare tid pågått en diskussion om bla fotografering från hyrgömslen och liknande. Och visst känner jag en viss lockelse i att få uppleva t.ex björn på nära håll som man ju kan göra på ett flertal platser i Sverige och våra grannländer. Men att fotografera från sådana gömslen eller andra samlingsplatser för fotografer är inte vad som lockar mig i första hand. Då ansluter jag mig mera till Claes Grundstens filosofi, citat: ”Att vara en friluftsmänniska, och röra sig av egen kraft ute i markerna, och bära sin utrustning…” eller  Alf Linderheim, citat: ”För mig kommer alltid naturfoto att handla om kärlek till naturen, om upplevelser och spänningsmoment. Och mina bilder kommer alltid att ta form i en ideologi som värnar om äkthet”. Tillfredsställelsen är betydligt större då jag själv har sökt och hittat motivet och lyckats få en bra bild. Det innebär inte att jag undviker platser som tidigare är fotograferade. Det finns många välfotograferade platser i Sverige som är väl värda ett besök enbart för naturupplevelsen.

Tillvägagång

Hur hittar jag mina motiv?  För Landskapsbilder studera jag kartor, besöker ny områden och lyssnar på fotokompisar eller får tips från böcker och tidningar. Många gånger så kan det se bra ut på kartan men väl på plats är det svårt att hitta de rätta vinklarna eller att träd och höjder skymmer den tänkta vyn. För fågel- och djurbilder besöker jag ett område regelbundet för att se var djur och fåglar rör sig. När jag väl har fått en ide om var det finns möjlighet till bilder åker jag till platsen i god tid före soluppgången så att jag är på plats innan djuren eller fåglarna börjar röra på sig efter nattens vila. Och efter ett antal tidiga mornar ofta med justering av placering i terrängen får jag förhoppningsvis mina bilder. För att det sedan skall bli riktigt bra skall även det vackra ljuset vara på plats samtidigt som motivet vilket inte alltid är så lätt. Jag använder alltid stativ när jag fotograferar med undantag av flygande fåglar. Vid djurfotografering kommer ofta mitt camouflagenät till användning.

 

Inspiration